A blogban megjelenő írások és képek csak a szerző engedélyével, a forrás megjelölésével közölhetők, illetve használhatók fel máshol.

Aki még csak rácsodálkozik a kerámiakészítés folyamataira és ellenállhatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban, annak általában ez az első kérdése. Aztán amikor a keramikustól kér egy "icipici" agyagot, az meg persze ad neki, akkor mint nagy értékű kincset, viszi haza a kis gumót.

 

Arról mindenkit lebeszélnék, hogy ilyesmit hobby boltban vásároljon, mert szemérmetlenül drága, igaz, láttam 1kg-os kiszerelést 200 forintért (ez annyira nem borzasztó), de láttam 0,5 kg-os kiszerelést akár 800 forintért is. Ha tudunk a környékünkön agyagbányát, ott nagyon olcsón lehet vásárolni, de érdemesebb keramikusokat és fazekasokat ellátó szakboltokat felkeresni, azért az árak ott is sokkal barátibbak. Egy ilyen üzletben a teljesen közönséges agyag ára kilónként 40-50 forint körül mozog, a kiszerelése 15-20-25 kg-os. Ha megbontottuk a zacskót, soha ne felejtsük el visszacsomagolni az agyagot, mert kiszárad. Ha tudjuk, hogy egyhamar nem használjuk el ezt a mennyiséget, akkor az agyagot zacskóstól becsavarhatjuk egy nedves rongyba, amit meglocsolgatunk, ha kiszárad. Ha csak annyira száradt ki az agyag, hogy már éppen nem tökéletesen gyúrható, tehát kissé megkeményedett és használat közben törik, repedezik, akkor az agyagtömbbe fúrjunk függőleges lyukakat, mondjuk egy fakanállal, azokba öntsünk vizet, az egész agyagtömböt a zacskóban spricceljük meg vízzel, takarjuk vissza, 1-2 nap állás után az agyag újra felpuhul.

Tehát, ha valaki agyagot keres, az a legegyszerűbb, ha felkeres egy a lakhelyén, vagy annak közelében dolgozó agyagművest és tőle megkérdezi, hol vásárol. Nálam mindig van hulladék agyag, amit visszadolgozok (az előző posztban említett módszerrel) és azt, mivel általában lusta vagyok a korongozáshoz szükséges minőségűre gyúrni, szívesen ajándékozgatom.

www.fazekas.lap.hu oldalon hasznos információkhoz juthatnak az érdeklődők ebben a témában az anyagok és eszközök címszó alatt.