A blogban megjelenő írások és képek csak a szerző engedélyével, a forrás megjelölésével közölhetők, illetve használhatók fel máshol.

Gondolom így elsőre illene néhány szót szólni arról, egyáltalán miről fog szólni ez az egész.

Kerámiáról, persze, de semmi biztosat nem ígérhetek, mert állandóan elkalandozom minden irányba.

Azért a fő csapásirány legalább megvan. Előrebocsátom, nem vagyok túl jó blogíró, hol fellelkesedek és termelek, hol alábbhagy a lendület és akkor aztán síri csend és inkább a munkába temetkezek.

Szeretném, ha a laikusok betekintést nyernének az írásaim által a mai magyar iparosvilágba, néhány küszködő alkotó mindennapjaiba, az alkotás folyamatába, szeretném, ha látnák, hogy akár egy apró, hétköznapi, a mindennapokban használt tárgy elkészítése is mekkora tudást és munkát igényel, ha valaki a hagyományos eszközökkel és módszerekkel készíti azokat.

Szeretném, ha az olvasók meglátnák azt, hogy miben különbözik a lélek nélküli sorozatgyártott terméktől a kézi munkával készült tárgy, legyen szó egy művészi alkotásról, vagy akár egy egyszerű használati tárgyról.

Kezdésképp álljon itt egy rövid történet a fazekasság eredetéről, amit id. Fazekas Lajos, nádudvari fazekas mesélt, s a róla szóló könyvben olvasható. Aki akár csak egyszer az életében ült korongnál és megpróbálta formálni az agyagot, az azt hiszem érteni fogja.

,,A fazekasság ördögi mesterség. A korongot az ördög találta fel, kitalálta azt is, hogy korsót is lehet csinálni, megkereste hozzá az agyagot, el is készítette. Felült a korongra, felütötte maga elé az agyagot, majd elmarkolta, úgy, mint a mai napig is szoktuk, de száraz kézzel. Mindannyiszor, ahányszor maga elibe ütötte az agyagot, mindig a kezéhez ragadt. Erre elkezdett dühösködni, hogy hiszen már minden megvan hozzá, és a korsó mégsem akar sikeredni. Ráhajolt a korongra és mérgében elkezdett sírni, kicsordult a könnye, rá az agyagra, a korong ekkor megszaladt, a nedvesség által megcsúszott rajta a keze. Így kitalálta, hogy csak vízzel lehet korsót csinálni. Ezért hívják a fazekasságot ördögi mesterségnek, ebben van is igazság, ebben kontárkodni nem lehet.”

Holnap egy kiállítás megnyitójára vagyok hivatalos,

a beszámolót szombaton olvashatjátok.