A blogban megjelenő írások és képek csak a szerző engedélyével, a forrás megjelölésével közölhetők, illetve használhatók fel máshol.

Arnóczki Zsuzsa kiállításának megnyitóján jártam  szombat este, a Kerámiaparkban (www.keramiapark.hu). Zsuzsával egy véletlen folytán ismerkedtem meg pár éve egy pörgős karácsonyi vásáron, ahol leginkább egymás munkáit nézegettük, miután standjaink egymással szemben álltak, a köztünk lévő légüres teret pedig sajnos nem töltötte meg vásárlók hada. De ez végül is teljesen lényegtelen a kiállítás szempontjából. Még egy teljesen lényegtelen momentum, a fél éves gyerekem táplálkozási szokásai közel azonosak egy két hónaposéval, így volt két és fél órám, hogy odaérjek, visszaérjek, fotózzak és közben bámuljam és csodáljam Zsuzsa különös és nem mindennapi történetekkel született babáit.

A most látható kiállítás főszereplői a babák. Az alapötletet egy meghiúsult ajándékozás adta, Zsuzsa vett ugyanis egy babát ajándékba egy kislánynak, a baba viszont nem hagyta magát, addig ingerelte Zsuzsát, míg végül darabjaira szedte, azokról gipsz öntőformákat készített, majd elkezdett a neten retro babák, és macik után kutatni, akikkel szintén így cselekedett. (Az eredeti baba végül –egy kis kitérővel ugye- eljutott a kislányhoz…) De ez még nem volt elég, a babák többet akartak.  Így szövődött a művekbe Coraline és a titkos ajtó kissé borzongató története, igen, néhány babának és macinak gombot varrtak a szemére, akinek nem, az pedig a jó és a rossz szerepjátékának lett a részese angyali, vagy ördögi formában.

Zsuzsa a raku szerelmese, a babarálásai során is ezt a technikát alkalmazta.  A  rakunál az égetési technika miatt minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen színösszetételű, mintázatú lesz. A művészről bővebben a honlapján ( www.azemuhely.hu ) olvashattok, illetve találkozhattok vele (ha jól emlékszem) a jövő héttől a vásárban a Felszabadulás téren.

A rakuról hamarosan olvashattok egy kis szösszenetet tőlem, gyakorlati tapasztalatom nincs sok benne, de elméletben jó vagyok…

Nekik már varrtak gombot a szemükre, ebben az ijesztően tökéletes világban...

A konyhában a kis gombszemű biciklista őrzi a tűzhelyet, amiben a kisördög süldögél (az egyik lába kilóg, ezért nem sült át).

Mosott, bár erősen kikeményített babaruhák száradnak a hűlő tűzhely lapján és felette, a szárítókötélen

Kis gombszeműek társasága a játéksarokban

Ruhájukra váró kúszó-mászó babák labdával

 

 

 

 

 

 

 

És végül, ami minden történetből kihagyhatatlan, a SZERELEM.

Az angyal és az ördög, mélység és magasság, jó és rossz, egyszóval minden benne van...